Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 16 oktober 2001

COVRA gaat ook radioactief schroot verwerken.

De COVRA in Borssele gaat een loods bouwen voor de verwerking van radio-actief schroot. Het ministerie van VROM en de Covra hebben daarover een akkoord bereikt. Het depot moet eind 2002 in gebruik kunnen worden genomen.
COVRA-Nu ook verwerking radioactief schrootDe aanleg van de opslagplaats heeft te maken met de aanscherping door het Rijk van de regels voor schrootverwerking. Het Rijk wil dat er strenger wordt gecontroleerd op radioactief besmet materiaal. Schrootverwerkende bedrijven moeten afval met detectiepoorten doormeten, zo staat in nieuwe richtlijnen.
Als schroot, meestal opgeslagen in zeecontainers, is besmet moet het straks direct naar het depot bij de Covra worden gebracht. Daar wordt het handmatig doorzocht om het besmette materiaal eruit te halen. Dat blijft definitief bij de Covra achter, de rest kan terug naar het schrootverwerkend bedrijf.
Het gaat vaak om afgedankte meetapparatuur uit ziekenhuizen of heel licht radioactief besmet materiaal, zoals pijpleidingen. Als meetapparatuur radioactiviteit registreert bij een container begint het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat kan het eenvoudigste als er een depot komt waar dat schroot tijdelijk kan worden opgeslagen en uitgesorteerd.
Het depot is vooral bedoeld voor Rotterdamse schrootbedrijven. In Zeeland zijn geen grote schrootverwerkers. Het inrichten van een plek bij de Covra betekent veel heen-en-weer rijden met schroot. Rotterdamse schrootverwerkers zijn dan ook gekant tegen de vestiging buiten Rotterdam.
Covra-directeur H. Codée vindt dat de Rotterdamse argumenten niet steekhoudend. "Het is kennelijk wel interessant om te handelen in schroot dat van de andere kant van de wereld komt. Maar het transport naar Borssele zou te ver zijn? Laten we blij zijn dat het in Nederland goed is geregeld en dat er één plek is waar radioactief materiaal wordt opgeslagen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.