Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 26 april 2004

Leerlingen voelen zich misbruikt voor boomplantshow

Ze zijn 'super boos', de leerlingen van de groepen zeven en acht van basisschool de Zandplaat in Ovezande. Niet alleen boos, ze voelen zich ook misbruikt door de mensen die begin april met veel bombarie de nationale boomfeestdag in het Sloegebied organiseerden.

De scholieren voelen zich ' genept' omdat de bomen die ze tijdens de boomfeestdag plantten, later weer zijn weggehaald. Reden: er staan hoogspanningsmasten in de weg en de plantplek was zo leuk, omdat de stoomtrein die een deel van de kinderen aanvoerde, vlakbij kon stoppen.

Volgens de leerlingen had meteen een goede plek gekozen moeten worden. En dat van de stoomtrein vinden ze onzin: dan waren ze toch niet met de trein gekomen. "Als de bomen nu nog worden verplaatst, is het honderd procent zeker dat ze het niet halen." De kinderen luchten hun hart in een aantal brieven, die ze naar burgemeester J. Gelok van Borsele en directeur P. Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag hebben gestuurd. "Wij proberen kinderen respect bij te brengen voor de natuur en dan gebeurt er zoiets", zegt juf Heidi te Poele.

"Alles was een grote show. Dit was geen boomfeestdag, maar meer een showfeestdag", schrijven Evan en Maikel. "Als we van tevoren geweten hadden dat de door ons geplante bomen later weer zouden worden weggehaald, zouden we niet zijn gekomen", melden Salina van Steenbergen en Bart Terra.

Zo denken ook Arina en Wesley er over. "Het is schandalig wat ze ons hebben geflikt! Ze hadden net zo goed bussen kunnen regelen en ons meteen naar de goede plantlocatie kunnen brengen. We schamen ons voor de boomfeestdag in onze provincie. Ze hebben ons gebruikt voor de show. De bomen, de dieren en de aarde zijn belangrijker dan die show."

Bomen hebben ook gevoel, merken Tamin Hotak en Roland Sooijs op. "Hoe zou jij het vinden als je de hele tijd werd verplaatst?" Nada van der Lee en Robin Katsman vragen of de verwijderde bomen toch weer kunnen worden teruggezet, 'want als ze daar toen konden staan, kan dat nu ook best.'

Rick Huybrechts vindt de gang van zaken behoorlijk gemeen. "We hadden er zoveel plezier in en dachten dat het planten hulp zou geven aan mensen en aan ons eigen Sloebos." En Anouk en Kristel constateren: "Een boom voor het leven heeft geen week gestaan."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.