Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 28 mei 2004

Splijtstof alsnog in HABOG bunker Covra

Hoogradioactief afval na vier jaar verhuisd naar permanente opslag.

De habog van de CovraAan de tijdelijke opslag van hoogradioactief afval in een loods voor laagradioactief afval van de Covra in Nieuwdorp is na bijna vier jaar een einde gekomen. Gisteren is de laatste van vijf containers verhuisd naar het habog, de speciale bunker voor hoogradioactief afval van de Covra.

Sinds september 2000 werden in een loods voor laagradioactief kernafval containers met hoogradioactief afval bewaard. In die vier jaar kwamen uiteindelijk vijf containers naar Nieuwdorp. Daarin zaten gebruikte splijtstofstaven uit de onderzoeksreactor in Petten. Die had geen ruimte meer voor het afval, omdat het opslagbassin voor splijtstofstaven vol was.

De habog (hooogradioactief afval behandelings en opslag gebouw) bij Covra was echter nog niet klaar. De provincie Zeeland, de gemeente Borsele en milieuorganisatie Greenpeace protesteerden daarom tegen de tijdelijke opslag van het Pettense afval in een andere loods van de Covra. Het Rijk gaf daar toch toestemming voor.

R. Teule van Greenpeace is blij dat aan de tijdelijke opslag buiten het habog een einde is gekomen. Al is ook de berging in die bunker natuurlijk tijdelijk, merkt zij op. "Het habog voorziet in een periode van honderd jaar. Een definitieve oplossing is het niet. Maar goed, het habog is in ieder geval veiliger dan de loods voor laagradioactief afval."

De Covra is zelf ook blij dat de Pettense splijtstof weg is uit de loods voor laagradioactief afval. Omdat het om hoogradioactief afval ging, was vanwege de veiligheid extra toezicht op die loods vereist. Dat is nu niet meer nodig, zegt directeur H. Codée. "Bovendien hebben we nu ook weer wat meer ruimte in het laagradioactief opslaggebouw. Dat bestaat uit drie compartimenten, die behoorlijk vol raken. Daardoor was er weinig ruimte meer om te manoeuvreren met afval", legt Codée uit.

De Covra ontvangt de laatste tijd veel radioactief materiaal uit Dodewaard. De kerncentrale die daar staat, is uit bedrijf genomen en wordt veilig ingesloten. Ramen en deuren zijn dichtgemetseld en los materiaal wordt naar Nieuwdorp gebracht.

Ruimtegebrek

Vanwege het dreigende ruimtegebruik overweegt de Covra een vierde compartiment aan de opslagloods te bouwen. Codée verwacht dat daarover tegen het einde van dit jaar een besluit wordt genomen. Als dat positief is, kan onmiddellijk worden begonnen met de bouw.

Bij de vergunningprocedure voor het habog is ook een vergunning aangevraagd en verkregen voor uitbreiding van het laagradioactief opslaggebouw. Over de kosten van een vierde compartiment wil Codée niks zeggen. De Covra moet de bouw zelf betalen, maar zal de kosten terugverdienen via de klanten. Die moeten betalen voor de opslag van hun afval in Nieuwdorp.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.