Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 13 oktober 2004

Nieuwe dorpsfilm Oudelande

Bijna alle inwoners staan er op

"Hoe ouder zo'n film is, hoe leuker hij wordt", zegt Bert de Wilde uit Oudelande over de dorpsfilm die hij onlangs heeft afgerond. Desondanks vindt hij hem nu ook al zeer de moeite waard. Aanstaande zaterdag wordt de 'docufilm', zoals De Wilde hem noemt, vertoond aan de bewoners.

Nieuwe dorpsfilm Oudelande Het idee voor de dorpsfilm ontstond al in 1999. In dat jaar maakte de gemeente Borsele filmpjes van alle kernen, maar die waren nogal kort. De Wilde vond dat er maar weer eens een uitgebreide film over Oudelande moest komen en pakte het idee ongeveer vier jaar geleden op. "Dat lijkt een lange tijd, maar er zit enorm veel werk in", zegt hij. "Ik werk om het andere weekend, dus we konden niet elke zaterdag op pad. En als het dan wel kon, maar het regende, moesten we het ook weer uitstellen. Zo kan het lang duren."

De Wilde en cameraman Kees Sorber uit Driewegen - hij is erbij gehaald omdat hij ook meewerkte aan een film over zijn eigen dorp - zijn alle huizen in het dorp langs geweest, omdat ze zoveel mogelijk mensen in hun docufilm wilden hebben. "Bijna iedereen was enthousiast", zegt De Wilde. "Ik denk dat er vier mensen waren die niet gefilmd wilden worden. Natuurlijk waren sommige mensen ook niet thuis, maar ik denk dat 85 procent van de bewoners er op staat. Is het niet bij hen thuis, dan wel tijdens één van de evenementen die we hebben gefilmd."

De docufilm bevat ook een clip met beelden uit de vorige dorpsfilm, uit 1967, en een op waarheid gebaseerd filmpje over een man die met zijn kar door het dorp reed om spullen te verkopen, waaronder stelen. Op een reclamebord boven zijn kar stond: Grote stelen, kleine stelen. Maar grote stelen het meest. De burgemeester bemoeide zich er destijds persoonlijk mee en de verkoper moest het bord weghalen. De filmmakers hebben van het voorval een komische sketch gemaakt.

Wat serieuzer van aard zijn de historisch feiten die de revue passeren. Die worden overigens niet ondersteund met historische, maar recent gemaakte beelden. De makers van de film hebben een lijst met vragen gemaakt, die vervolgens door dorpsbewoners Frank Jansen, die zo'n beetje alles weet, zijn beantwoord. Zo weet iedereen na afloop van de film waarom de Doelstraat de Doelstraat heet (omdat de schutterij daar haar doel had staan) en dat de klok in de kerktoren liefst achthonderd kilo weegt. Drie schutters, van de even zoveel schutterssociëteiten die Oudelande rijk is, vormen de rode draad van de film. Zij praten de onderdelen, zittend op een bankje, aan elkaar.

De dorpsfilm wordt zaterdag 16 oktober vanaf 19.30 uur vertoond in dorpshuis D'n Ostpit in Oudelande. Hij duurt ongeveer een uur.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.