Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 8 juli 2005

Borsele wil niet aan verhoging ozb

Gemeente moet op andere wijze aan geld komen voor extra uitgaven

Een meerderheid in de gemeenteraad van Borsele wil niet dat de onroerende zaakbelasting (ozb) al in 2007 met een extra procent bovenop de inflatie stijgt. Een amendement op de meerjarenbegroting voor 2006 tot 2009 van SGP Christenunie om die voorgestelde verhoging te schrappen kreeg alleen de stemmen van de PvdA-fractie tegen,. Die fractie vond dat een extra verhoging over de hele periode moest worden geschrapt. Tekorten moet de gemeente volgens de PvdA dekken uit bezuinigingen.

Argument om de verhoging voor 2007 in ieder geval te schrappen was de eventuele invoering van rioolrecht in 2007. Zeker als de plannen van het kabinet, om het gebruikersdeel van de ozb af te schaffen, doorgaan, moet ook Borsele een heffing voor het rioolrecht invoeren. Overigens besloot de raad om de minister aan te spreken over die afschaffing en hem te houden aan beloften dat geen enkele gemeente daarop achteruit zal gaan. Borsele zal aanzienlijk meer geld moeten krijgen uit het gemeentefonds en uiteindelijk komt ook dat uit de zakken van de burgers.

Gemeentehuis
't Hof Stenevate: uitkomst bij plaatsgebrekDe gemeenteraad schikte zich gisteravond in meer zaken dan alleen de meerjarenbegroting niet naar de wil van het college. Dat wilde van een aanzienlijk rekeningoverschot over 2004 ruim vier ton in een potje stoppen voor het verbouwen en uitbreiden van het gemeentehuis. Dat moet volgens het college doorgaan en is begroot op 7 miljoen euro. De raad ging daar niet mee akkoord. Op voorstel van de CDA-fractie, met de stemmen van SGP/Christenunie en VVD tegen, werd het bedrag in een potje gestopt voor gebouwen en met name voor gebouwen in Ovezande. Daar is het dorpshuis ‘t Trefpunt ernstig aan vernieuwing toe, net als de gymnastiekzaal. Bovendien is Ovezande enthousiast voor een brede school, die er wegens geldgebrek steeds niet komen kan. Met een dikke vier ton liggen de plannen er ineens veel rooskleuriger bij.

Hoe het dan verder moet met het gemeentehuis, wil de raad snel weten. De uitbreiding en de verbouwing kunnen nog wel een poosje wachten maar de inrichting van een burgerbalie niet. Daarvoor zit al bijna vier ton in een potje, maar het college liet weten dat het voor dat geld niet kan. Welnu, de raad verwacht op korte termijn een sober pakket van eisen dat voor een zo gering mogelijk bedrag kan worden uitgevoerd. De raad verwacht dat voor de burgerbalie het gemeentehuis in Heinkenszand niet hoeft te worden uitgebreid. Bij plaatsgebrek kan vaker gebruikt worden gemaakt van de boerderij aan de overkant. Voor grote vergaderingen kan de gemeente uitwijken naar de Stenge. Nu de burgemeester de voormalige bodewoning heeft verlaten, kan die bovendien ook nog ergens toe dienen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.