Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 23 december 2005

Aanleg van strandje bij Baarland kan beginnen

De aanleg van een strandje bij Baarland kan beginnen. De gemeente Borsele en recreatiebedrijf Scheldeoord willen er allbei een halve ton in stoppen. Als het weer niet tegenzit, kunnen de badgasten al komende zomer hun handdoek in Baarland uitrollen.

Strandje bij de KalootIn feite gaat het niet om de aanleg van een strand, maar om het herstel. Tot begin jaren tachtig lag in de flauwe inham van de Westerschelde, ten zuiden van Baarland, voldoende zand voor aangename strandrecreatie. Campinggasten van Scheldeoord, maar ook voor Bevelanders uit de buurt, maakten er dankbaar gebruik van.

Slikkige banken
Als oorzaak voor het wegspoelen van het zand, wordt door sommigen het feitelijk kanaliseren van de Westerschelde aangewezen maar ook de natuurlijke dynamiek in de zeearm zou er de oorzaak van kunnen zijn. Feit is dat, waar vroeger het tij schoon zand liet liggen, nu niet meer is overgebleven dan wat slikkige banken.

Scheldeoord vraagt al jaren om herstel van het strandje en enkele jaren geleden kwam ook uit de Borselse bevolking wat actie op gang. Met de dreigende verdwijning van De Kaloot voor een containerterminal, leek het erop dat Borsele helemaal zonder strandjes zou komen te zitten.

De gemeenteraad van Borsele stelde zich achter het streven van de bevolking, maar daarmee begonnen de problemen pas goed. De steeds strenger wordende richtlijnen voor natuur en vogels, lieten niet toe dat aan de Westerschelde-oevers een nieuw strand zou worden gemaakt.

Zandsuppletie
Goed graven in de archieven leverde echter vergunningen uit de jaren zestig op, waaruit bleek dat er wel degelijk een legaal strandje had gelegen bij Baarland en dat het dus officieel een recreatieve bestemming had. Daarmee kon de gemeente Borsele zonder al te veel problemen een vergunning voor zandsuppletie regelen.

Centen
Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders overeenstemming bereikt met Scheldeoord over de centen. Van de kosten, ongeveer een ton, betalen ze ieder de helft. Scheldeoord zorgt dat het schoon blijft en wil de kosten daarvan terugverdienen met een verplaatsbaar strandpavilioen. Die consumptietent moet in de winter worden weggehaald. Voor het strandpaviljoen moet Scheldeoord wel een aparte vergunningsprocedure volgen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.