Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 januari 2006

Verzet tegen ontpolderen minder hevig

Ontpolderen langs de Westerschelde ligt niet meer zo gevoelig als bij de vorige verdieping van de vaarweg naar Antwerpen in 1996, bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst van de dorpsraad Oudelande.

De zeedijk van de Everinge- en Zuid BaarlandpolderDe zaal van dorpshuis D'n Ostpit zat bomvol. Alle bezoekers waren benieuwd naar wat er bij hen in de buurt gaat gebeuren. Het is immers bekend dat enkele polders tussen Ellewoutsdijk en Oudelande in aanmerking komen voor ontpoldering, om bij de Westerschelde te worden getrokken als kersverse schorrengebieden.

Klare wijn
Of het ook zover komt, bleef opnieuw onduidelijk. Dé man die klare wijn had kunnen schenken, G. van Overloop van de provincie, deed dat niet. Hij zei dat nog niet te kunnen. Onderzoek is nog gaande naar welke polders in het middengebied van de Westerschelde - tussen Vlissingen en Hansweert én van Perkpolder tot Breskens - het beste kunnen bijdragen aan natuurherstel. Volgende maand worden de resultaten van de studie verwacht.

Zandbed
Tot die tijd blijft het spannend, alhoewel. Van Overloop noemde alleen Borsele en Terneuzen als gemeenten die in beeld zijn. En, meldde een ingewijde tijdens de pauze, de Van Hattum-, Everinge- en Zuidpolder tussen Ellewoutsdijk en Oudelande én de Margaretha- en Hellegatpolder ten oosten van Terneuzen scoren verreweg het hoogst. De oudere Ellewoutsdijkpolder die ook al eens is genoemd, doet dat veel minder, omdat die lager gelegen is. Een zandbed zou erop aangebracht moeten worden om die polder op gelijke hoogte met de andere drie Borselse polders te brengen.

Zorgvuldig
De voortdurende onzekerheid knaagt, maakte landbouwer G. Minderhoud uit de Everingepolder zonneklaar. Alle procedures die in 2007 afgerond moeten zijn, zijn hem te veel. "We moeten het ook zorgvuldig doen", stelde Van Overloop. Hij kreeg evenals V. Klap, medewerker van de Zeeuwse Milieufederatie, een lading kritiek te verduren en vragen te verstouwen over het nut van ontpolderen. De antwoorden - 'de natuur in de Westerschelde staat al tientallen jaren onder druk door verlies van schorrengebieden, er is herstel nodig' - bevredigden veel bezoekers niet, maar het verzet was zeker niet zo heftig als in 1996. Politiek is de pap immers gestort.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.