Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 29 maart 2006

Vraagtekens bij transport kernafval

De Raad van State zette gisteren tijdens een spoedprocedure vraagtekens bij de vergunningen voor het transporteren van gebruikte splijtstofstaven uit Borssele naar de Franse nucleire opwerkfabriek in La Hague. Milieuorganisatie Greenpeace stapte naar de Raad van State in de hoop die het voor eind april geplande transport per trein zal blokkeren.

Greenpeace actievoerders blokkeerden vorig jaar het kerntransport van Borssele naar La HagueStaatsraad K. Brink benadrukte dat hij tijdens een spoedprocedure niet diepgaand op de ingewikkelde technische aspecten van het transport vanuit de kerncentrale in Borsele in kan gaan. Wel werd duidelijk dat er steeds meer getwijfeld wordt aan de zin van het transport van de splijtstofstaven, ook door het ministerie van Vrom.

Greenpeace wil een eind maken aan het transport van de staven naar de fabriek van Areve (voorheen Cogema) Daar werken ze de uitgeputte uraniumstaven op. Bij het opwerken komt plutonium en kernafval vrij. Borssele krijgt uiteindelijk het afval weer terug, vijftig keer minder dan de oorspronkelijke splijtstofstaaf, die het opslaat in het Covra-opslaggebouw. Dat is volgens Vrom een belangrijke reden om de staven op te werken aangezien in Nederland geen ruimte is om de onbewerkte staven op te slaan.

Volgens Greenpeace handelen zowel Nederland als Frankrijk is strijd met de kernafvalregels door de op te werken splijtstofstaven niet als afval maar als brandstof te behandelen. De raadsvrouw van Greenpeace zei dat Nederland geen kernafval mag uitvoeren en dat Frankrijk geen Nederlands kernafval mag opslaan. De raadsman van energiebedrijf EPZ zei dat de staven worden gerecycled tot opnieuw te gebruiken MOX-brandstofstaven met plutonium. Evenwel kan alleen een twintigtal Franse kerncentrales die staven gebruiken.

Volgens Greenpeace wordt er wereldwijd meer plutonium geproduceerd dan gebruikt en onstaat er een gevaarlijk grote plutoniumberg. Bovendien kunnen met plutonium kernwapens worden gemaakt. Staatsraad Brink zei dat de Raad van State later dit jaar de kwestie diepgaand wil gaan bestuderen.

Wel leek de staatsraad het redelijk te vinden dat het transport van komende april nog doorgaat, omdat de trein letterlijk al in beweging is gezet. De lege trein is al op weg naar Borssele en er zijn tal van veiligheids- en politiemensen in Nederland, België en Frankrijk.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.