Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 24 juni 2006

Project grote windmolens in Sloe op losse schroeven

Het plan om grote windmolens te bouwen over het goederenspoor in Vlissingen-Oost lijkt op losse schroeven te staan. H. van Rooijen van initiatiefnemer WinWind uit Terneuzen zegt moeilijk uit de voeten te kunnen met de bouwhoogte die de gemeente Borsele wil voorschrijven voor dat deel van het Sloegebied, te weten honderd meter.

Plan voor windmolens over de spoorlijn.WinWind kwam eind 2004 voor het eerst met het plan om 25 windmolens in het Sloegebied te bouwen waarvan de rotorbladen tot 145 meter reiken. De 25 windmolens krijgen samen een vermogen van 75 megawatt, oftewel ruim één derde van wat in 2010 aan windenergiecapaciteit in Zeeland zou moeten staan. WinWind heeft voor het project samenwerking gezocht met havenschap Zeeland Seaports en spoorwegbeheerder ProRail die over de goederenspoorlijn in het Sloegebied gaat.

Geschrokken van het plan van WinWind hebben de gemeenten Borsele, Vlissingen en Middelburg de hoofden bij elkaar gestoken en een beleid uitgestippeld voor de bouw van windmolens in Vlissingen-Oost. Aan de rand bij de dorpen Borssele, Nieuwdorp én Nieuw- en Sint-Joosland is een zone aangegeven waar molens mét rotorbladen maximaal honderd meter hoog mogen zijn. In de rest van het Sloe is de maximale hoogte vooralsnog op 175 meter gezet. Het verschil is gemaakt vanwege het zicht uit de dorpen, aldus de Borselse wethouder M. Vermue- Vermue (CDA, ruimtelijke ordening). De hoogten moeten nog in gemeentelijke bestemmingsplannen opgenomen worden.

Voor het project van WinWind zou dit grote consequenties hebben. Coördinator Van Rooijen: "Als de windmolens zoveel lager moeten worden, scheelt dat enorm in de opbrengst aan energie. Dat is niet goed voor het milieu, terwijl het voor het zicht uit de dorpen weinig uitmaakt of er windmolens van honderd of 145 meter staan. In het gebied zijn al hoogspanningsmasten en de rest van de bebouwing van het Sloegebied poets je daarmee ook niet weg."

Van Rooijen zegt zich niet zomaar gewonnen te geven, maar desnoods gaat WinWind met ProRail buiten Zeeland aan de slag. Van Rooijen: "Ik zou dat doodzonde vinden."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.