Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 november 2006

Kerncentrale Borssele wil splijtstof met plutonium gebruiken

De kerncentrale Borssele gaat plutonium verstoken. Exploitant EPZ is bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid in de centrale splijtstof te gebruiken die naast uranium ook plutonium bevat.

EPZ, exploitant van de kerncentraleEPZ heeft in het verleden suggesties of ook in Borssele mixed oxide splijtstof (mox), met ongeveer 92 procent uranium en 8 procent plutonium, kon worden gebruikt, steeds weggewimpeld. Dat zou aanpassingen vergen die geen zin hebben in een centrale die binnen afzienbare tijd wordt gesloten, was het argument. Nu de kerncentrale Borssele tot 2033 in bedrijf blijft, is de Mox-optie mogelijk toch interessant.

De opwerking in Frankrijk van opgebrande splijtstof uit Borssele levert opnieuw te gebruiken uranium en plutonium op. Het was de bedoeling dat deze laatste stof zou worden toegepast in snelle kweekreactoren. Die zijn er echter nooit gekomen. De vervaardiging van mox is daardoor de enige mogelijkheid om plutonium op een vreedzame manier aan te wenden. Het goedje is in principe geschikt om er een atoombom van te maken. Gebruik in mox leidt tot een geringe vermindering van de hoeveelheid Nederlands plutonium die in Frankrijk wordt bewaard.

Kerncentrale-directeur J. Bongers zei gisteren dat het gebruik van mox in beeld kwam nadat duidelijk werd dat de centrale in Borssele langer open kan blijven. EPZ onderzoekt nu de technische en bedrijfseconomische haalbaarheid van het gebruik van mox.

De kerncentrale-exploitant kan niet op eigen houtje plutonium door de uranium mengen. Voor elke verandering van de splijtstofsamenstelling moet vergunning worden gevraagd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.