Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 december 2006

Zeeuwse monumenten in de prijzen

Bij de verdeling van extra restauratiegelden zijn drie Zeeuwse monumenten in de prijzen gevallen: de kerktoren van Nisse, de kerk van Kloetinge en molen De Verwachting in Tholen. De kerk van Nisse en drie molens op Tholen die ook waren aangemeld, zijn buiten de boot gevallen.

De kerk in NisseDe Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten had 32,9 miljoen euro te verdelen. Van dat geld gaat zo’n 1,9 miljoen euro naar Zeeland. Voor zowel de kerktoren in Nisse als de kerk in Kloetinge komt ongeveer 800.000 euro beschikbaar. De eigenaar van molen De Verwachting in de Thoolse binnenstad kan bijna 300.000 euro euro tegemoet zien. De subsidie bedraagt 70 procent van de totale kosten.

De kerktoren van Nisse staat er slecht bij. Veel stenen zijn weggerot en voegwerk laat los. In de kerk in Kloetinge zit het grootste probleem in de kap. Balken verzakken en metsel- en pleisterwerk zijn aan vervanging toe. Molen De Verwachting, waarvan alleen de romp over is, wordt helemaal in ere hersteld.

In een eerste reactie laat restauratiedeskundige E. Brans van bureau Rothuizen Van Doorn ’t Hooft weten tevreden te zijn over de subsidie voor de kerk in Kloetinge en de kerktoren in Nisse. "Maar het is heel zuur", zegt hij, "dat het subsidieverzoek voor de kerk in Nisse is afgewezen, terwijl de restauratie van de kerk de hoogste proriteit heeft."

Verwacht
Brans had overigens al wel verwacht dat de Rijksdienst deze beslissing zou nemen. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moesten de opknapkosten hoger zijn dan één miljoen euro. Zoveel hoeft er echter niet aan de kerk verspijkerd te worden, aan de toren wel. Vandaar dat kerk en toren zijn gecombineerd in één aanvraag. De Rijksdienst heeft dat niet aanvaard, omdat kerk en toren verschillende eigenaren hebben. De kerk is van de protestantse gemeente Nisse en de kerktoren van de gemeente Borsele.

Penningmeester P. van Westen van de protestantse gemeente in Nisse is minstens zo teleurgesteld als architect Brans. "Door het werk te combineren, zou er ook veel bespaard kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om de bouw van steigers." Van Westen wil nu eerst overleg met de gemeente Borsele om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Wethouder M. de Bruijne (VVD, monumenten) staat daar voor open. "We zullen dat gesprek ingaan met een positieve insteek."

De Rijksdienst heeft een behoorlijke schifting moeten maken uit alle aanvragen. Van de 223 zijn er landelijk uiteindelijk 56 goedgekeurd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.