Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 17 juni 2008

Brandweer Borsele moet fors investeren

De brandweerzorg in Borsele scoorde volgens een recent uitgevoerd kwaliteitsonderzoek een kleine onvoldoende, een vijf plus.
Om een voldoende te halen, een zes plus, is jaarlijks een extra investering nodig van 200.000 euro.

Brandweer moet investerenHet Borsels college van B en W stelt voor hiervan alvast 130.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het aantal beroepskrachten. De rest van het geld, 70.000 euro, is nodig voor extra opleidingen. Het college van B en W van Borsele is nog op zoek naar die centen.

Borsele telt momenteel - rekening houdend met deeltijdwerkers - 7,9 voltijdse beroepsbrandweerlieden, en daar kunnen er 2,5 bij met de extra investering. "Zij zullen zich alleen gaan bezighouden met planvorming", vertelt Borsels commandant Jan de Feijter, "zoals het maken van bereikbaarheidskaarten en oefenbegeleiding van vrijwilligers." De laatsten blijven het hart vormen van het brandweerkorps.

Tien jaar geleden was De Feijter nog de enige beroepsbrandweerman in Borsele. Dat met name de laatste zes, zeven jaar het aantal beroepskrachten is uitgebreid, heeft volgens de Borselse commandant alles te maken met strengere eisen die landelijk aan de brandweer worden gesteld. En dat heeft weer te maken met de vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000) en de cafébrand in Volendam (nieuwjaarsnacht 2001). De preventietaken van de brandweer zijn met name na Volendam sterk uitgebreid. Borsele heeft er met de opening van de Westerscheldetunnel in maart 2003 ook een belangrijke taak bijgekregen.

Borsele neemt tevens maatregelen om de aanrijtijden te verbeteren. Overdag wordt in meer dan de helft van de gevallen de norm van acht minuten niet gehaald. Dat is vooral te wijten aan het feit dat veel vrijwilligers buiten het eigen dorp werken. Om dit (gedeeltelijk) op te vangen worden vrijwilligers overdag ingedeeld bij posten dichtbij waar zij werken. Het snelle interventievoertuig met twee beroepskrachten uit Borssele - vooral bedoeld voor de Westerscheldetunnel - rijdt in het vervolg ook voor andere posten. De Feijter sluit niet uit dat in de toekomst nog meer investeringen nodig zijn. "Misschien moeten of willen we op den duur wel naar een zeven in plaats van zes plus."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.