Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 14 augustus 2008

Eigenaar fort zet horecaplan door

Natuurmonumenten begint volgende maand met verbouwingen aan Fort Ellewoutsdijk, om daar een koffie- en theeschenkerij en een kleine bed en breakfast te kunnen faciliteren. De voorzieningen in Ellewoutsdijk gaan naar verwachting rond april volgend jaar open.

Fort EllewoutsdijkDe gemeente Borsele wil een conferentieoord met slaapaccommodatie in het fort realiseren, maar eigenaar Natuurmonumenten wacht die plannen niet af.

Begin september zijn de offertes voor de verbouwing binnen, verwacht toezichthouder René Wink van Natuurmonumenten. "Dan gaan we gunnen. De verbouwing kan half september beginnen."

In twee verschillende ruimtes in het fort komen een koffie- en theeschenkerij en een bed en breakfast voor zes tot acht personen. De vereniging gaat de voorzieningen uitbesteden. "Er is een aantal kandidaten, maar we beslissen pas in februari wie het zal runnen."

De reden dat Natuurmonumenten de plannen van Borsele niet afwacht, is dat een subsidie van 150.000 euro vervalt als het project niet voor het einde van dit jaar rond is.

De Zak van Zuid-Beveland heeft de status Nationaal Landschap, wat betekent dat het Rijk en andere overheden het gebied willen behouden en verder ontwikkelen en hiervoor extra geld beschikbaar stellen.

De gemeente Borsele wil wellicht ook aanspraak op subsidies maken op basis van die status, voor de plannen voor een conferentiecentrum in en om het fort. Deze plannen staan sinds een paar maanden op een laag pitje, maar de gemeente is er volgens woordvoerster Irene Franken wel mee bezig. "We vinden het nog steeds een leuk plan en kijken nu naar de haalbaarheid. Dat wil zeggen of het plan economisch uitvoerbaar is, en of er draagvlak voor is. We kijken ook of we het plan kunnen plaatsen in de context van de Nationale Landschappen."

Naast de plannen voor de nieuwe bestemming, heeft Natuurmonumenten ook een 'totaalplan' voor restauratie klaarliggen. "Hierin staat alles wat nodig is om het fort in oude glorie te herstellen", zegt René Wink. Verschillende onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd. De kosten schat Wink op 3,5 ton. Daarvan moet Natuurmonumenten zeker de helft zelf betalen. "Als het duidelijk is waar we dat geld vandaan gaan halen, dienen we het plan in."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.